Home is where the heart is?

Wat is thuis? Het woord thuis heeft verschillende betekenissen. Je ergens thuis voelen, is je ergens op je gemak voelen. Ergens in thuis zijn, wil zeggen dat iemand iets uitstekend kan, zijn vak verstaat. Iemand thuis treffen, betekent dat hij of zij fysiek in zijn of haar woning is. ‘Doe alsof je thuis bent’, is de uitnodiging om bij de ander te zijn wie je bent.
Er zijn vele plekken waar je je thuis kunt voelen: bij jezelf, in het gezin, bij vrienden, op school, bij een werkgever, een geloofsovertuiging, in een stad, een politieke partij et cetera. Deels creëren we die plekken zelf, en of met anderen, en soms heb je er slechts beperkte of geen invloed op.
Is het niet zo dat we ervoor zorgen dat we ons ergens thuis voelen? Volgens mij wel. We proberen de omgeving naar onze hand zetten zodat ie meer van onszelf wordt. We drukken onze stempel ergens op met eigen symbolen en gebaren. Voorbeelden zijn de schoolbank die van jou wordt als de lade is gevuld met jouw etui, boeken en schriften; de hotelkamer als op het nachtkastje jouw horloge, leesboek en toilettas liggen; het kantoor als op het bureau een gezinsfoto prijkt, de auto als er een talisman aan de voorruitspiegel hangt et cetera.
Is het niet doodvermoeiend om bij iemand te zijn waar je je niet thuis voelt? Iemand bijvoorbeeld die het vooral over zichzelf heeft, nul interesse in jou toont en voortdurend zijn macht showt. Een uur of een dag is nog te doen, maar een maand, een jaar? Vijf jaar lang zat ik in de wurggreep van een leuke baan met een zakkenwasser van een baas. Ik leed aan slapeloosheid en had veel buikpijn! Het lichaam liegt nooit, schreef de beroemde haptonoom Ted Troost al in 1988. Ik koos voor ‘wegwezen’, want bij deze werkgever voelde ik me na de komst van een nieuwe leidinggevende niet langer thuis.
En hoe zit dat thuis voelen bij vrienden? Hoe leuk en gezellig ook, net als bloemen en rozen, kunnen vriendschappen verwelken en vergaan. Denk aan vriendschappen die eindigen na een echtscheiding. Of na een vakantie. Het spreekwoord ‘vrienden en vis blijven drie dagen fris’, komt niet zo maar uit de lucht vallen.
Lichamelijk thuis zijn bij jezelf en bij de ander, je vriend, vriendin, man of vrouw. Dat je naakte ik als het omhulsel kleding uit is zich prettig voelt bij de naakte ander. Op de bank, in bad en in bed, overal. Als seksuele behoeften en wensen op elkaar aansluiten, is dat ook een soort thuis komen.

‘Waar is mijn thuis’ is een ingewikkelde vraag. Waar heb ik dat gevoel van thuis zijn gehad en waar niet. Daarvoor ga ik terug naar de eerste helft van mijn leven, die gekenmerkt werden door vele scholen: twee kleuterscholen, drie lagere scholen en twee middelbare scholen. Dat betekende steeds in een al gevormde klas komen, altijd nieuwkomer zijn en een plaats moeten veroveren in een groep. Het wisselen van scholen had ook te maken met de vele verhuizingen, waar een kind doorgaans geen invloed op heeft. Zeventien woonadressen in verschillende steden en provincies. In de ene stad voelde ik me meer thuis dan in de andere. Zo verkies ik Amersfoort boven Assen. Hoe vaak vergat ik niet dat mijn huis in Assen staat als ik een aantal dagen op mijn geboortegrond vertoefde. Of nam ik vanuit het westen de afslag Apeldoorn/Hengelo in plaats van Zwolle voor de richting naar het noorden van het land. Is dat een teken van niet thuis voelen?
Heeft thuis voelen iets te maken met het omhulsel huis? Neen, niet alleen. Voor mij is dat de sfeer van een omgeving, de uitstraling van mensen, de geuren en kleuren in een ruimte, de geschiedenis van bezittingen zoals muziekinstrumenten en boeken, de klank en de rust van de omgeving, maar ook de temperatuur binnen en buiten, de seizoenen, de natuur, structuren, wetten en regels. Dat klinkt – realiseer ik me – nogal afhankelijk van factoren waar ik dan wel en dan geen invloed op heb.
Is het gevoel van ‘thuis voelen’ aan verandering onderhevig? Ja, zeg ik volmondig. Een beeld van zo moet mijn thuis eruitzien was vroeger meer aanwezig dan nu. Dat heb ik grotendeels ook bewust losgelaten. Dat willen loslaten is onder meer gevoed door meerdaagse bezoeken aan sobere kloosters, waar bezit geen rol speelt. Stel dat je morgen onvoorbereid huis en haard moet verlaten, waar is dan je thuis of voel je je thuis, waar creëer je een ander thuis? Ik denk aan vluchtelingen uit onder andere Syrië, Eritrea die onder erbarmelijke omstandigheden zwerven van het ene naar het andere land, aan dak- en thuislozen, aan gegijzelden of gevangenen die al dan niet terecht of onterecht vastzitten. Maar ook aan vrijheidsstrijders als Nelson Mandela die 27 jaar gevangen zat en op enig moment met zichzelf heeft afgesproken als overlevingsstrategie dat hij zich thuis voelt waar hij is. Dat maakt een mens vooral mentaal sterk, en vrij van materie. Betekent dat eigenlijk niet dat we slechts één echt thuis hebben? Het eigen lijf en de geest waarin wij huizen? Home is where the heart is …?

Neem contact op

Telefoon

T 0592-340806
M 06-29372534

Email

info@boekentekstsupport.nl

Adres

Buitenes 35 b, 9407 CS Assen

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.